Uczniowie z klasy IIa realizowały moduł Międzynarodowego Projektu Piękna nasza Polska cała pod hasłem „Być dobrym jak chleb”. Zadaniem dzieci było upieczenie chleba – jako symbolu polskiej gościnności i otwartości.
Dawniej w wielu domach na każdej wsi znajdował się piec chlebowy. Każda gospodyni dbała o zakwas chlebowy i raz w tygodniu lub raz na dwa tygodnie
w domu odbywało się pieczenie chleba. Dzisiaj wraca moda na samodzielne wypiekanie pieczywa w domu, lecz zazwyczaj jest to pieczywo drożdżowe. My także postanowiliśmy upiec taki właśnie chleb. Przy okazji mogliśmy zaobserwować, jak rosną drożdże i jak rośnie ciasto na chleb. Podczas wspólnej pracy uczyliśmy się korzystać z wagi, odczytywać i dodawać poszczególne składniki. Dzieci poznały etapy powstawania ciasta na chleb. Najlepszym i ostatnim punktem naszych zajęć była degustacja jeszcze ciepłego pieczywa. Z wielkim apetytem zjedliśmy cały bochenek. Wszystkim bardzo smakował i niestety bardzo szybko się skończył.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz